by Jasper van den Berg Jasper van den Berg

Wij zijn trots op het feit dat wij als Van der Maar Landbouwmechanisatie in Hornhuizen en Oldenzijl zijn aangesteld als Schmotzer dealer voor Noord Groningen. U kunt dus vanaf heden terecht bij ons voor nieuwe machines en onderdelen voor reeds bestaande machines.

Schmotzer bouwt sinds 1922 machines voor de mechanische onkruidbestrijding en biedt een bijzonder breed assortiment aan. Door overname is Schmotzer voortaan een 100% dochteronderneming van AMAZONE. Deze stap betekent een perfecte invulling voor het potentieel aan schoffeltechniek in Nederland. Schmotzer is de partner om schoffeltechniek in de toekomst te combineren met het plaatsspecifiek toedienen van gewasbeschermingsmiddelen of vloeibare bemesting.

Enkele voorbeelden:

KPP – Het Multitalent

Het Kombi-PP (KPP) is het meest veelzijdige en meest verkochte parallellogram in de schoffeltechniek.

Verschillende rijbreedten en aantal rijen kunnen worden geschoffeld. Suikerbieten, maïs, soja, zonnebloemen, veldbonen of pompoenen zijn slechts enkele van deze gewassen.

Met het KPP is het mogelijk om maximaal 5 messen te monteren. Zo worden bijvoorbeeld bij een rijafstand van 45 cm 3 messen met een breedte van 140 mm gemonteerd of bij een rijafstand van 75 cm 5 messen met een breedte van 140 mm. De overlapping van de messen in de rij voorkomt dat onkruid er doorheen glijdt en dat er kluiten op de rij worden geduwd. Onkruid wordt over het hele gebied afgesneden en aan het oppervlak gelegd.

Bovendien kunnen verschillende werktuigen op het KPP worden aangebracht. Het werken met een vingerwieder voor gerichte bewerking in de rij of bijvoorbeeld een egsysteem in combinatie met een bladbeschermrol of apart. Met het KPP kunnen rijbreedtes van 16 tot 200 cm worden gerealiseerd. Het onderscheidt zich vooral door de onderhoudsvriendelijkheid van het parallellogram, hier zijn dan ook geen smeernippels nodig.
Hydraulisch uitheffen.

Dankzij het gebruik van Section Control, bijvoorbeeld bij geren of op de wendakker, kunnen de KPP afzonderlijk van elkaar geheven worden. Beschadiging van het gewas wordt zo voorkomen. Naar keuze kan dit handmatig worden gedaan via bediening op de ISOBUS terminal of volledig automatisch in combinatie met RTK gps.

EKP & EKP-H – Het Multitalent

Kleine Kombi parallellogram

Het EKP heeft een geïntegreerde vibroveergeleiding, die zorgt voor een exacte dieptegeleiding van het mes – cruciaal in de biologische landbouw, zodat er geen slapende onkruidzaken (lichtontkiemers) naar de oppervlakte worden getransporteerd. Bovendien kan aan het EKP ook de vingerwieders en de onkruideg gemonteerd worden. Voor tractoren met weinig hefhoogte kan de doorrijhoogte van het EKP in drie standen worden ingesteld. De EKP’s kunnen afwisselend kort of lang worden opgesteld, vooral wanneer de rij zeer smal is en/of de onkruiddruk in het veld zeer hoog is. Om de kans op verstopping tot een minimum te beperken en het verkruimelingseffect te maximaliseren.

Het EKP-H is het kleine combi-parallellogram, en het best geschikt voor smalle rijen. Het EKP-H (hoog) is in vorm en doorrijhoogte aangepast aan het grote KPP, zodat een combinatie van de twee parallellogrammen op het schoffelmachine (bijv. KPP in het rijpad) mogelijk is, vandaar de toevoeging “H”. Zowel het kleinere EKP als de grotere EKP zijn elk versterkt met een mes en hebben een geïntegreerde dieptegeleiding door middel van een loopwiel. Afhankelijk van de breedte van de rij hebben de messen verschillende afmetingen. Net zoals bij het KPP kunnen bij het EKP-H verschillende extra werktuigen worden gebruikt. Brede rijen en het tractorspoor kunnen met meerdere EKP’s per rij of in combinatie met één KPP over het hele oppervlak worden geschoffeld. Een schoffelmes per parallellogram waarborgt de beste bodemaanpassing en gelijkmatige schoffeldiepte.